Pathologie
Hieronder horen alle aandoeningen thuis die problemen veroorzaken ter hoogte van de wervelkolom en gewrichten in de ledematen zoals nek- en rugpijn, hoofdpijn en whiplash, bekkenproblemen, (sport) blessures aan spieren, gewrichten en botten, geblokkeerde gewrichten of bewegingsbeperkingen, enz ...
Deze klachten kunnen een verschillende oorzaak hebben maar vragen om een normalisatie van het gewricht.
Zo kunnen een beenlengteverschil, een torsie in het bekken, platvoeten, en nog veel andere zaken een invloed uitoefenen op de statiek van onze wervelkolom.
Tevens kunnen dysfuncties in de organen (de viscera) problemen op afstand veroorzaken, leidend tot blokkades of spierpijnen en vice versa. De connectie tussen beiden vindt zijn verklaring in de bezenuwing van ons lichaam alsook in de rol van het bindweefsel.
Manuele kinesitherapie en revalidatie
Waar we binnen de algemene kine kijken naar directe problematieken en een daaraan aangepaste behandeling, wordt er vanuit een manueel standpunt globaal naar het lichaam gekeken en worden alle mogelijke invloeden in kaart gebracht.
Via manuele therapie wordt er zo gewerkt naar een normalisatie van de toestand binnen de gewrichten (articulair) , de spieren (musculair), het bindweefsel (fascia) en de zenuwen (neurogeen). Onze gewrichten worden namelijk ondersteund door ligamenten, spieren en bindweefsel, welke door bezenuwing en doorbloeding op hun beurt kunnen worden beïnvloedt.
Het is via deze verbindingen dat bijvoorbeeld nekpijn of pijn tussen de schouderbladen gelinkt kunnen zijn aan maagproblemen, of dat hoofdpijn een uiting kan zijn van een dysfunctie in de nek, ...
Men kan de behandelwijze opdelen in een hands-on en hands-off aanpak.
Het gaat dan letterlijk over de hoeveelheid van handelingen die de therapeut zal stellen. Gaande van veel handelingen tot het loslaten van de patiënt en begeleiden vanop afstand. De combinatie van beiden zal nodig zijn om op lange termijn een oplossing te bieden.
U kan hieronder meer uitleg vinden over deze modaliteiten.
Hands-on
Het bekomen van die normalisatie gebeurt door o.a. mobilisaties, oscillaties en zachte manipulaties van gewrichten, neurogene mobilisaties, stretching, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandeling, enz ...
Manuele technieken:
Het mobiliseren met als doel bewegingsbeperkingen opheffen gebeurt telkens opbouwend. Zachte technieken zullen eerder een pijndempende werking hebben, waar doorgedreven mobilisatie nodig kan zijn om volledige bewegingsvrijheid te kennen. Soms kan een manipulatie een snelle release geven en nodig zijn om verder te evolueren in de revalidatie. Belangrijk hierbij is om dit telkens te koppelen aan stabilisatietraining.
Triggerpuntbehandeling:
Binnen onze praktijk worden myofasciale dysfuncties behandeld met drukpunt- en/of roptrotherapie, dry needling, flossing, taping en stretching. Afhankelijk van de klacht zal de therapeut met u evalueren wat het beste resultaat geeft. Alle technieken hebben als doel het losmaken van de verklevingen die zich in de spieren bevinden. Die verklevingen kunnen ontstaan door (langdurig) dysfunctioneren, hetzij door overbelasting, hetzij door een verkeerd houdings- of bewegingspatroon e.d.
Wat houdt dry needling dan juist in?
Bij een vermoeden van betrokkenheid van bepaalde spieren zal specifiek worden gezocht naar triggerpoints die een voor u herkenbare pijn uitlokken. Dit zijn lokale verkrampingen in je spieren als gevolg van onvoldoende zuurstof of een gebrek aan een goede doorbloeding. De behandeling van die triggerpoints met dry needling is gericht op het langdurig uitschakelen van deze pijnpunten. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan (=local twitch response). Dat geeft kortdurend een soort van ‘krampgevoel’. Dry needling maakt deel uit van een totaalbehandeling, aangevuld door stretching en oefentherapie. Er wordt geen vloeistof ingebracht, vandaar de naam “dry” (droog) needling.
Viscerale behandeling:
Soms hebben klachten een viscerale oorzaak, en gaat het over de organen die pijn op afstand kunnen veroorzaken. Hierbij worden fixatiepunten in de buikholte opgespoord en losgemaakt via release technieken.
Hands-off
Om een langdurige oplossing van uw hulpvraag te bekomen is het belangrijk om aanvullend op de hands-on therapie op een goede manier in beweging te komen.
Oefentherapie staat daarom bij ons centraal in het verder begeleiden van de patiënt. Zo zal u van uw therapeut oefeningen krijgen om in onze revalidatiezaal uit te voeren, alsook een aangepast programma voor datgene wat u thuis kan oefenen.
Oefentherapie omvat o.a. stabilisatietraining, uithoudingsopbouw, het bevorderen van houdings- en bewegingsgevoel, coördinatieoefeningen, enz ...
Dit is belangrijk om de teruggewonnen bewegingsvrijheden te behouden en op langere termijn herval te voorkomen.